Gå til indhold
Thonet, de grondlegger van het meubeldesign

Thonet, grundlæggeren af møbeldesign

Efter at have mestret tømrerhåndværket blev den tysk-østrigske Michael Thonet møbelsnedker i 1819. Udviklingen af ​​stol nr. 14 blev hans gennembrud. Denne wienske kaffehusstol blev lavet ved at bøje massivt bøgetræ. Udover bøg arbejdede Thonet også med stålrør. Møbelmageren ses som grundlæggeren af ​​møbeldesign.

 

Hurtigere og billigere produktion

Da Michael Thonet startede, lavede han straks senge, sæder og stole i den konventionelle Biedermeier-stil. Han ledte dog hurtigt efter billigere og hurtigere metoder til at producere møbler. Han forsøgte at undgå at spilde materialer. Industrialiseringen af ​​hans møbler gjorde det muligt for ham at arbejde fra lager og ikke skulle arbejde på bestilling.

Pinterest

 

Bukket træ

Thonet blev kendt for sin stol nr. 14, der gav siddepladser til wiener-kaffehuset Café Daum. Mere end 50 millioner eksemplarer af denne stol blev produceret. Udviklingen af ​​dette møbel blev muliggjort ved at bøje træ. Ved at koge tynde trælameller i lim, indtil de blev bøjelige, kunne han presse bundter af disse lameller i en form til en form. Til sidst dækkede møbelsnedkeren dette med finertræ. For at beskytte denne metode ansøgte han om patenter, så han kunne sælge licenser. Han brugte en vag beskrivelse for at forhindre forfalskning, men hans patentansøgning blev afvist som følge heraf. År senere blev hans ansøgning accepteret i Wien, fordi han kendte den østrigske kansler. Teknologien blev mere og mere industrialiseret, og der blev talt om en rigtig Thonet-fabrik.

Pinterest

 

Verdensudstillingen 1851

I 1851 deltog Thonet i verdensudstillingen Chrystal Palace i London. Hans internationale gennembrud blev historie her.

 

Metalrørmøbler 

Pinterest

Fra 1930 producerede hans sønner også metalrørmøbler. Thonet var den største verdensomspændende producent af de dengang nye stålrørsmøbler. Møblerne er designet af berømte Bauhaus-arkitekter som Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, Marcel Breuer, Mart Stam, ... Disse metalrørmøbler er en sand milepæl i møbelhistorien.

 

Den møblerede fortolkning

Af Gyngestol fra Furnified er en smuk fortolkning af klassiske rørmøbler. Takket være det tidløse fletdesign og det komfortable sæde er dette den ideelle stol til din spisestue. 

 

Med den bredere fortolkning af de klassiske rørformede møbler, en anden version af Gyngestol. I dette tilfælde var den selvbærende metalstruktur beklædt med højkvalitets anilinlæder, hvilket gør stolen ekstra robust.

 

Af Lien Egghe

Forrige artikel Hvad koster en badeværelsesrenovering?
Back to the top